Beperkende overtuigingen.

Ik merk hoeveel mensen hier last van hebben.

Het zijn die ‘kleine’ en ‘grote’ woorden die ooit zijn uitgesproken tegen ons, die een eigen weg zijn gaan leiden. We zijn leugens gaan geloven en het ergste is dat we hier ook naar handelen. Naar leven. Dat het ons zo enorm beperkt!

‘’Jouw gedachten zijn krachten’’ zei mijn allereerste coach ooit tegen mij.

Ik dacht eerst: ‘wat zegt die nu ?’

Later leerde ik dat je gedachten je gevoelens bepalen. Jouw gevoelens zullen je gedrag bepalen. En je gedrag zal uiteindelijk bepalen hoe je toekomst er uit gaat ziet, dus uiteraard zijn jouw gedachten krachtig !?

Welke zin beperkt jou het meest ?

Welke zin in je onderbewustzijn speelt regelmatig een rol bij jouw beslissingen ?

Jij weet het best wel!
‘Ik kan dat toch niet!’
‘Ik ben daar te dom voor!’
‘Ik kan niet spreken voor een groep mensen’
‘Wat gaan de mensen denken?’
‘Ik ben lelijk’ of ‘ik ben te dik’
‘Ik moet constant hard werken of ik kom er niet’
‘Ik mag geen fouten maken’
‘Ik moet liefde verdienen’
‘Ik mag niet lui zijn’
‘Ik ben waardeloos’
‘Ik was er beter niet geweest’
‘Alles wat fout gaat, is mijn schuld’

Wie heeft daar ooit lang geleden leugens in je onderbewustzijn geplant waardoor jij nu niet gelooft, geen stappen zet, niet verder geraakt,…enz. ?

Soms zijn het zelfs niet eens woorden die de beperkende overtuiging in jou hebben wortel doen schieten, maar zijn het situaties.

Zo heb ik mij als kind vaak heel alleen gevoeld, en voelde ik mij constant onbegrepen. Dat maakte dat ik ‘ik ben niet normaal’ was gaan geloven. Of ‘ik hoor er niet bij’ of ‘mensen vinden mij niet leuk’.

Hoe vaak denk je dat ik mij uit groepen heb teruggetrokken omdat ik er toch van overtuigd was dat niemand mij leuk vond? Of omdat ik er niet bij hoorde?

Erg beperkend was het in elk geval!

Hoe vind je nu welke beperkende overtuigingen nog steeds invloed hebben in JOUW leven ?

1.) Let vanaf nu erg goed op jouw woorden en jouw gedachten! Wat zeg jij? Luidop of tegen jezelf ?

2.) Gebruik vanaf nu het woordje ‘nog’ in deze zinnen die jou beperken. Of ‘tot op heden’.

Dus ‘ik kan dat niet’ verander je vanaf nu in ‘ik kan dat nog niet’. Of ‘hij is gewoon zo’ verander je in ‘ik ervaarde hem tot nu toe als…’

Of ‘ik ben nu éénmaal zo’ verander je in ‘heb mij lang zo gedragen…’

3.) Doe eens iets waarvan jij gelooft dat je het niet kan.

Vb. Vind je spreken in groep moeilijk ?

Neem dan eens het woord als je samen bent met anderen. Wat is nu het allerergste dat kan gebeuren?

Je groeit echt van nieuwe dingen proberen!

Juist de dingen waarvan jij nu NOG (hoor en zie je het? Ik gebruik ‘nu nog’ ook hier!) bang bent, geven jou enorme groeikansen!

Eigenlijk zou je juist kunnen doen wat jou bang maakt! Hoe ‘leuk’ en ‘spannend’ is dat? (Terwijl jij je misschien al direct beperkt door het ‘moeilijk’ of ‘onmogelijk’ te noemen)

4.) Spreek eens voor jezelf de zin uit ‘ik kan dat niet!’ en voel bewust wat dat doet met jou. Het stopt! Het blokkeert. De energie stroomt niet meer. Het is zo! En je legt je er bij neer. Je zit vast in dat hokje!

Spreek nu over dezelfde situatie de volgende zin uit en doe het met volle overtuiging:

‘tot op heden geloofde ik dat ik dat niet kon’ – doe dat enkele keren na elkaar! Voel je het verschil? Je laat een opening voor een wijziging terwijl het vroeger vast stond. Er is kans op verandering! Het stroomt!

5.) Beperkende overtuigingen gaan niet enkel over jezelf ‘ik ben nu eenmaal zo’ (dat is de allerergste zin om jezelf niet toe te laten om te veranderen trouwens! Spreek die nooit meer uit!) maar vaak hebben we ook beperkende overtuigingen over onze partners, kinderen, ouders, collega’s, baas, vrienden,…

Betrap jij jezelf er op dat jij van iemand zegt of denkt ‘die is altijd zo… (vul maar in)’

Is dat de waarheid? Neen! Die persoon reageert misschien nu zo en ook toen, maar hij of zij is daarom niet altijd zo! Wat maakt dat hij of zij zo reageert? En wat maakt dat jij daar net zoveel moeite mee hebt?

Ik hoorde eens iemand zeggen: ‘die persoon leeft om mij den duvel aan te doen’ … oeps! En tja, wat denk je dat hij dan zag van die collega? Uiteraard enkel de dingen die dat bevestigden. Hij zag het niet eens als die persoon wél iets leuks deed voor hem, of waaide dat dan weer weg met ‘hij doet dat vooral met een reden’ juist omdat hij zo overtuigd is van ‘zijn eigen waarheid’ ?

We kunnen zo veel doen met onze gedachten!

Met onze beperkende overtuigingen!

Zin om hier volop mee aan de slag te gaan?

Erg welkom! Ik vind dat trouwens geweldig om te doen. Kijk maar naar de naam van mijn zaak die ik gekozen heb. ‘You Can!’ In combinatie met mijn naam. Of course, you can! And I can too ?

Ann -YouCANN

[templatera id=”120″]